Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?

2021-09-22
Anna Ptaszyńska
Pigwa do herbaty
Autor: Shutterstock Konfitura z pigwy stanowi doskonały zamiennik cytryny jako dodatku do herbaty. Można ją też kłaść na kanapki i dodawać do ciast
łatwy
0 min
4

Pigwa - zapomniany owoc, który ma sporo zalet. Jest bogaty w witaminy, niezwykle aromatyczny, można go długo przechowywać, a także znakomicie nadaje się na przetwory. Jest również idealnym dodatkiem do herbaty. Jak przygotować pigwę do herbaty na zimę?

Dlaczego warto polubić herbatę z pigwą?

Owoce pigwy (drzewa przypominającego jabłoń) oraz nieco mniejsze - pigwowca (niskiego, rozłożystego krzewu) to żółte, niewielkie jabłuszka. Zawierają sporo naturalnego błonnika w postaci pektyn, są także źródłem wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki i witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminy A.

Mimo tych zalet pigwa jest mało popularna, być może dlatego, że w postaci surowej jest niezbyt smaczna – ma bardzo twardy i dość kwaśny miąższ, dzięki czemu, podobnie jak cytryna, świetnie nadaje się do herbaty. Pigwa ma też dość wyrazisty aromat, który świetnie komponuje się z zapachem najpopularniejszego gorącego napoju.

Można dodawać do herbaty kawałeczki świeżych owoców pigwy, które, podobnie jak cytryna, nadadzą napojowi lekko kwaskowatego smak, mocnego owocowego aromatu i rozjaśnią jego kolor. Warto jednak zrobić także pigwowy przetwór do słoików – w długie zimowe wieczory będzie do herbaty jak znalazł.

Polecamy także inne przetwory z pigwy:

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1/3 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki.
  • Ostrym nożem zestrugaj cienkie wiórki miąższu, aż dojdziesz do gniazda nasiennego.
  • Pigwowe wiórki włóż do miski, przesyp cukrem i odstaw na godzinę-dwie.
  • Gdy pigwa puści sok, nałóż wiórki wraz z nim do małych słoiczków twist-off, zakręć i zapasteryzuj: słoiki wstaw do szerokiego garnka, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików, garnek przykryj i gotuj 20 minut od momentu zagotowania. Sprawdź: Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce
  • Na koniec wyjmij słoiki z garnka i ustaw dnem do góry, aż wystygną.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Anna Ptaszyńska