Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis [WIDEO]

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pigwa z sokiem pomarańczowym to doskonały witaminowy dodatek do zimowej herbaty!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na pigwę do herbaty jest dobrym pomysłem na zimowe wieczory i - w wariancie schłodzonym - letnie popołudnia. Pigwa jest bogata w witaminę C, garbniki i pektyny, a jako dodatek do herbaty sprzyja odzyskiwaniu zdrowia przy przeziębieniu. Wypróbuj przepis na pigwę do herbaty z orzeźwiającym dodatkiem pomarańczy!

Składniki

  • 1 kg pigwy lub pigwowca

  • 60 dag cukru

  • sok i skórka starta z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i zdrewniałe części, miąższ wraz ze skórką pokrój na cieniutkie plasterki.

  • Włóż do miski, dodaj cukier, wymieszaj i odczekaj, aż owoce puszczą sok.

  • Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj, nałóż do małych słoiczków typu twist-off (najlepiej 1/8 l), zakręć i zapasteryzuj.

Ocena: 3