Papryka pasteryzowana na zimę - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Papryka pasteryzowana przyda się zimą jako dodatek do obiadu czy kanapek. Nasz przepis na paprykę pasteryzowaną jest wyjątkowo nieskomplikowany - tak przygotowana papryka uda się każdemu!
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej papryki
1 główka czosnku
1 łyżeczka nasion gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe - 4 łyżki oleju
sok z jednej cytryny
sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne, strąki włożyć do wrzącej, osolonej wody.
- Gotować przez 5 minut, odcedzić. Obrać ze skórki i ułożyć w słoikach przekładając czosnkiem.
- Do 2 szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, sok z cytryny. Zagotować.
- Paprykę w słoikach zalać gorącym wywarem, na wierzch nalać po łyżce oleju.
- Pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 90ºC.