Papryka marynowana z miodem i czosnkiem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Papryka marynowana może zostać przygotowana na wiele sposobów. Poznaj jeden z nich i przygotuj paprykę marynowaną z miodem i czosnkiem!
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 5 łyżek miodu
- 3/4 szklanki cukru
- ząbki czosnku
- liście laurowe
- goździki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków.
- Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w słoikach.
- Do każdego słoika dodajemy przyprawy: 1-2 ząbki czosnku, 1 mały listek laurowy, 2 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu, pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz 1 łyżeczkę oleju.
- Z wody, octu miodu, cukru i soli przygotowujemy zalewę, doprowadzając ją do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut. Tutaj podpowiadamy: Jak pasteryzować warzywa?