Papryka marynowana z miodem i czosnkiem

2021-03-29
Papryka marynowana z miodem i czosnkiem
Autor: Archiwum Zimą marynowana papryka przyda się do mięs i kanapek. 
łatwy
60 min
4

Papryka marynowana może zostać przygotowana na wiele sposobów. Poznaj  jeden z nich  i przygotuj paprykę marynowaną z miodem i czosnkiem!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków.
  • Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w słoikach.
  • Do każdego słoika dodajemy przyprawy: 1-2 ząbki czosnku, 1 mały listek laurowy, 2 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu, pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz 1 łyżeczkę oleju.
  • Z wody, octu miodu, cukru i soli przygotowujemy zalewę, doprowadzając ją do wrzenia.
  • Gorącą zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut. Tutaj podpowiadamy: Jak pasteryzować warzywa?
Redakcja
więcej