Oryginalne ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym: jędrne, chrupkie, korzenne

Oryginalne ogórki z kwaskiem cytrynowym smakują jak kwaszone, lecz pozostają jędrne i chrupkie. Kwaszone ogórki mają ciekawy smak i rześką jędrność! Zachęcam Cię do wypróbowania tego interesującego przepisu na chrupiące ogórki!
Sprawdzone przepisy na ogórki
Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie redaktorki Beszamel.pl przygotowały kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.
Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki
Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku
Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek
Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe
Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?
Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcam do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
- baldachy kopru, korzeń chrzanu, liście czarnej porzeczki
- na marynatę:
- 2 łyżki stołowe soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
- 2 główki czosnku
- 1,5 litra wody
- oraz
- 50 g wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyj, zanurz w zimnej wodzie i pozostaw na 30 minut.
- Odetnij oba końce każdego ogórka.
- Do słoja lub słoików, czystych i wyparzonych, włóż koper, chrzan i liście porzeczki.
- W słoju (słoikach) ułóż ogórki.
- Do wody dodaj sól, cukier, kwasek cytrynowy i nieobrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze 5 minut.
- Gorącą marynatą zalej ogórki. Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie zlej marynatę z powrotem do garnka i zagotuj.
- Ponownie zalej gorącą marynatą ogórki. Wlej wódkę. Zamknij słój (słoiki) i dobrze zakręć pokrywkę (pokrywki).
- Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu o stabilnej temperaturze.