Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki można konserwować na wiele róznych sposobów - także z dodatkiem musztardy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki w zalewie musztardowej to znakomity pomysł na oryginalne  na przetwory na zimę. Smak tych ogórków jest naprawdę niepowtarzalny.

Składniki

  • 1 kg ogórków  (takich jak do kwaszenia, najlepiej średniej wielkości)

  • 1 litr wody

  • 1 szkl. octu

  • 5 łyżek musztardy (np. stołowej)

  • 3 łyżki soli

  • 2 szkl. cukru

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 marchewka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy musztardę, sól i cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

  • Następnie dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i startą na tarce marchewkę. Wszystko należy zagotować.

  • Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.

  • Ogórkami napełniamy wcześniej umyte i wyparzone słoiki. Następnie zalewamy ogórki w słoikach zagotowaną zalewą, zakręcamy słoiki, a potem pasteryzujemy je około 10 minut.

Ocena: 1,3