Ogórki kiszone z czasów Wyspiańskiego. Ten przepis był hitem w 1895 roku

Ogórki kiszone z czasów Wyspiańskiego. Ten przepis był hitem w 1895 roku
Autor: Shutterstock Kiszone ogórki to prawdziwa bomba witaminowa i skarbnica zdrowia
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prezentujemy przepis na ogórki kiszone, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i rodowodem. Jest to bowiem przepis pochodzący z 1895 roku, z epoki, kiedy Stanisław Wyspiański tworzył swoje dzieła. Te ogórki to nie tylko skrawek naszej kulinarnej historii, ale też smaczna podróż w czasie do epoki Młodej Polski.

Polska kuchnia od dawna czerpie z bogactwa smaku ogórków kiszonych. Przepis, który zaraz odkryjesz, sięga końcówki XIX wieku, co czyni go prawdziwie tradycyjnym. Ogórki kiszone przygotowane według tej receptury są absolutnie doskonałe, a sama myśl, że nasi przodkowie również delektowali się nimi, dodaje im szlachetności.

Takich ogórków kiszonych jeszcze nie kosztowałeś. Przepis pochodzi z czasów Młodej Polski

Ogórki kiszone to nie tylko wyjątkowo smaczna przekąska, ale także bardzo zdrowa. Stanowią doskonałe wsparcie dla organizmu, regulują poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz paznokci. Wszystkie te właściwości ogórków były znane zarówno nam, jak i naszym przodkom, którzy zamieszkiwali polskie tereny w czasach historycznych. Dzisiejszy przepis na ogórki kiszone pochodzi właśnie z tamtych lat - z roku 1895.

Jeśli więc chciałeś rozpocząć swoją przygodę z domowym przygotowywaniem kiszonych warzyw, ta receptura będzie dla ciebie idealna. Chociaż ogórki kiszone były tworzone już znacznie wcześniej - w starożytnym Mezopotamii, ten przepis nadal ma "staromodny" charakter.

Przepis został opublikowany w 1895 roku w "Kucharzu Warszawskim".

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • po 1 liściu na słoik: winogron, dębu i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldach kwiatów kopru
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki porządnie umyj pod kranem z zimną wodą.
  • W kuchennym garnku zagotuj wodę, a potem dodaj do niej sól.
  • Słoiki musisz dobrze umyć i sparzyć - to bardzo ważne, bo bez tego twoje kiszone ogórki mogą się nie udać.
  • Kiedy słoiki będą już czyste, na ich dno połóż dwa z trzech liści, które przygotowałeś. Na liściach ułóż ogórki, a pomiędzy nie wsuń chrzan, czosnek, ziarna pieprzu i kwiaty kopru. Na górze połóż ostatni liść i zalej wszystko solanką.
  • Słoiki zamknij i przechowuj w zacienionym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza kilkunastu stopni. Po pięciu dniach w słoikach powinny już na ciebie czekać pyszne, chrupiące kiszone ogórki. Smacznego!
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej