Miodowa konfitura z buraków z migdałami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g buraków
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 150 g płatków migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć i ugotować , następnie obrać i pokroić w małą kostkę.
- Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać do niego buraki i dusić na małym ogniu pół godziny.
- Pod koniec gotowania dodać płatki migdałowe i sok z cytryny.
- Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych, małych słoików, zamknąć i ostudzić pod przykryciem, aby powoli stygły.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Beszamel - Buraki