Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami
Autor: Shutterstock Konfitura z buraków z miodem i migdałami smakuje obłędnie.
łatwy
0 min
4

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g buraków
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru
  • 150 g płatków migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć i ugotować , następnie obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać do niego buraki i dusić na małym ogniu pół godziny.
  • Pod koniec gotowania dodać płatki migdałowe i sok z cytryny.
  • Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych, małych słoików, zamknąć i ostudzić pod przykryciem, aby powoli stygły.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Beszamel - Buraki