Miętowy cukier: przepis na aromatyzowany cukier na zimę
2022-06-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Miętowy cukier to jeden z tych nieocenionych przepisów, które doceniamy dopiero, gdy się zrobi zimno i mokro. Miętowy cukier przygotowany latem w sezonie, gdy dostępna jest świeża, soczysta mięta, zimą wykorzystuje się do przygotowania gorących napojów, koktajli, deserów, słodkich sosów lub po prostu do posypania owoców jagodowych.
SKŁADNIKI
- 2-4 pęczki świeżej mięty
- 4-6 stołowych łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miętę umyć, oberwać listki i przełożyć do malaksera z metalowymi nożami. Rozdrobnić na okruchy. Dodać cukier i ponownie miksować przez około 2 minuty lub do równomiernego połączenia cukru i mięty.
- Cukier miętowy przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zamknąć.
- Miętowy cukier przechowywać w lodówce. Można go również zamrozić w specjalnie do tego przeznaczonych pudełkach.
Zioła w ogrodzie - mięta