Miętowy cukier: przepis na aromatyzowany cukier na zimę

2022-06-10
Cukier miętowy
Autor: Shutteratock Zapach i smak świeżej mięty warto zachować na zimę.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Miętowy cukier to jeden z tych nieocenionych przepisów, które doceniamy dopiero, gdy się zrobi zimno i mokro. Miętowy cukier przygotowany latem w sezonie, gdy dostępna jest świeża, soczysta mięta, zimą wykorzystuje się do przygotowania gorących napojów, koktajli, deserów, słodkich sosów lub po prostu do posypania owoców jagodowych.

 

SKŁADNIKI

  • 2-4 pęczki świeżej mięty
  • 4-6 stołowych łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miętę umyć, oberwać listki i przełożyć do malaksera z metalowymi nożami. Rozdrobnić na okruchy. Dodać cukier i ponownie miksować przez około 2 minuty lub do równomiernego połączenia cukru i mięty.
  • Cukier miętowy przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zamknąć.
  • Miętowy cukier przechowywać w lodówce. Można go również zamrozić w specjalnie do tego przeznaczonych pudełkach.
Zioła w ogrodzie - mięta