Marmolada jabłkowa z cynamonem: przepis na marmoladę z jabłek
2021-08-17
łatwy
60 min
4
Marmolada jabłkowa z cynamonem pasuje do wszystkiego. Może być nadzieniem do szarlotki, musem do naleśników lub podstawą sosu do pieczonego mięsa. Gdy jest urodzaj na jabłka, warto nadwyżki przetworzyć na pyszną marmoladę z jabłek.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek
- 1 kg cukru
- 10 cm kory cynamonu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Od razu spryskać sokiem z cytryny, by jabłka nie ciemniały.
- Połowę jabłek włożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody i rozgotować na małym ogniu, aż zamienią się w gęstą masę.
- Dodać cukier, pozostałe jabłka, korę cynamonową i smażyć na małym ogniu przez 30 minut, aż marmolada zgęstnieje. W trakcie gotowanie należy często mieszać, bo marmolada łatwo się przypala.
- Gdy masa zgęstnieje przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, od razu zamknąć i postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Tak przygotowana marmolada nie wymaga pasteryzacji.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?