Marmolada jabłkowa z cynamonem: przepis na marmoladę z jabłek

2021-08-17
Marmolada jabłkowa z cynamonem: przepis na marmoladę z jabłek
Autor: Shutterstock Marmolada jabłkowa z cynamonem pasuje do wszystkiego
łatwy
60 min
4

Marmolada jabłkowa z cynamonem pasuje do wszystkiego. Może być nadzieniem do szarlotki, musem do naleśników lub podstawą sosu do pieczonego mięsa. Gdy jest urodzaj na jabłka, warto nadwyżki przetworzyć na pyszną marmoladę z jabłek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 10 cm kory cynamonu
  • sok  z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Od razu spryskać sokiem z cytryny, by jabłka nie ciemniały.
  • Połowę jabłek włożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody i rozgotować na małym ogniu, aż zamienią się w gęstą masę.
  • Dodać cukier, pozostałe jabłka, korę cynamonową i smażyć na małym ogniu przez 30 minut, aż marmolada zgęstnieje. W trakcie gotowanie należy często mieszać, bo marmolada łatwo się przypala.
  • Gdy masa zgęstnieje przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, od razu zamknąć i postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Tak przygotowana marmolada nie wymaga pasteryzacji.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?