Marmolada jabłkowa z cynamonem. Przepis na marmoladę z jabłek, idealną do naleśników, ciast i pieczywa

Marmolada jabłkowa z cynamonem: przepis na marmoladę z jabłek
Autor: Shutterstock Marmolada jabłkowa z cynamonem pasuje do wszystkiego
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marmolada jabłkowa z cynamonem pasuje do wszystkiego. Może być nadzieniem do szarlotki, musem do naleśników lub podstawą sosu do pieczonego mięsa. Gdy jest urodzaj na jabłka, warto nadwyżki przetworzyć na pyszną marmoladę z jabłek.

Zalety marmolady z jabłek

  • Bogactwo składników odżywczych: jabłka są źródłem witamin (C, A, E), minerałów (potas, wapń) oraz błonnika, co sprawia, że marmolada może być zdrową przekąską.
  • Naturalny smak: marmolada z jabłek ma przyjemny, słodko-kwaśny smak, który pasuje do wielu dań i wypieków.
  • Uniwersalność: można ją stosować jako dodatek do kanapek, naleśników, jogurtów, a także jako składnik ciast i deserów.
  • Prostota przygotowania: domowa marmolada z jabłek jest łatwa do zrobienia, a do jej produkcji można wykorzystać sezonowe jabłka.
  • Niski poziom kalorii: w porównaniu do niektórych innych przetworów owocowych, marmolada z jabłek często ma mniej kalorii, szczególnie gdy jest przygotowywana z mniejszą ilością cukru.
  • Naturalne konserwanty: jeśli przygotujesz ją samodzielnie, możesz unikać sztucznych konserwantów i dodatków.
  • Możliwość dostosowania: można eksperymentować z dodatkami, takimi jak cynamon, imbir czy orzechy, co pozwala na stworzenie unikalnych smaków.
  • Wsparcie dla lokalnych producentów: kupując jabłka od lokalnych rolników, wspierasz lokalną gospodarkę i masz pewność co do jakości owoców.

Marmolada z jabłek to nie tylko pyszny, ale także zdrowy wybór!

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 10 cm kory cynamonu
  • sok  z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Od razu spryskać sokiem z cytryny, by jabłka nie ciemniały.
  • Połowę jabłek włożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody i rozgotować na małym ogniu, aż zamienią się w gęstą masę.
  • Dodać cukier, pozostałe jabłka, korę cynamonową i smażyć na małym ogniu przez 30 minut, aż marmolada zgęstnieje. W trakcie gotowanie należy często mieszać, bo marmolada łatwo się przypala.
  • Gdy masa zgęstnieje przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, od razu zamknąć i postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Tak przygotowana marmolada nie wymaga pasteryzacji.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej