Magda Gessler zdradza sekret legendarnych ogórków. Wystarczy jeden składnik

Magda Gessler zdradza sekret legendarnych ogórków. Wystarczy jeden składnik
Autor: Shutterstock / Facebook Magda Gessler
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Magda Gessler, słynna restauratorka, wprowadza do swoich ogórków kiszonych nietypowy składnik, który nadaje im wyjątkową twardość i chroni przed psuciem. Zobaczcie, co to takiego!

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na pyszne kiszonki. To właśnie teraz mamy dostęp do najwyższej jakości ogórków gruntowych, z których wkrótce stworzymy ulubioną przekąskę Polaków - ogórki kiszone. Magda Gessler postanowiła podzielić się swoim przepisem na ich przygotowanie, tak aby były one nie tylko twarde, ale również pełne wyjątkowego smaku.

Sekret legendarnych ogórków Magdy Gessler

Koniec czerwca i początek lipca oznacza również początek sezonu ogórkowego, co wprawia w zachwyt wszystkich miłośników kiszonek. Zanim jednak zabierzesz się za przygotowanie ogórków kiszonych, warto poznać tajniki kulinarnej królowej Polski - Magdy Gessler. Restauratorka doskonale wie, co jest kluczowe dla udanych ogórków kiszonych i zwraca szczególną uwagę na to, aby były one nie tylko twarde, ale również pełne aromatycznego smaku.

W celu uzyskania takiego efektu, Gessler sięga po nietypowe składniki, nie ograniczając się jedynie do klasycznych dodatków do kiszenia, takich jak sól, koperek, czosnek i chrzan. Według restauratorki niezwykle istotne są również liście. W jej przepisie na ogórki kiszone często wykorzystuje się liście wiśni, które nie tylko łagodzą gorycz ogórków, ale również zapewniają im trwałość i chronią przed psuciem. Innym rozwiązaniem mogą być oczywiście liście porzeczki, malin lub chrzanu, które dodadzą dodatkowych walorów smakowych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, polskich ogórków gruntowych typu julian, andrus albo octopus
    2 litry wody
    4 płaskie łyżki soli
    4 gałązki kopru
    4 liście wiśni
    1 korzeń chrzanu (dodaj też liście, jeśli chcesz przyspieszyć fermentację i dodać ogórkom nieco pikanterii)
    4 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    • Przygotuj 4 słoiki i dokładnie je umyj oraz wyparz, nawet jeśli są nowe. Ważne jest utrzymanie higieny.
    • Umyj ogórki pod bieżącą wodą i osusz je.
    • Umieść ogórki w słoikach. Podziel chrzan na cztery równe części i umieść je między ogórkami. Dodaj również liście wiśni, chrzanu, ząbki czosnku i gałązki kopru, aby wypełnić wolną przestrzeń w słoikach.
    • Zagotuj wodę, a następnie rozpuść w niej sól. Ostudź solankę. Pamiętaj, aby nigdy nie zalewać ogórków wrzątkiem, ponieważ może to zniszczyć ich właściwości. Przelej letnią solankę do słoików, pokrywając ogórki.
    • Zakręć słoiki i przechowuj je w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni.
    • Teraz pozostaje tylko czekać. Po około 2 tygodniach będziesz mógł cieszyć się idealnie smacznymi i twardymi ogórkami kiszonymi.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej