Kurczak pieczony w słoiku. Gotowy do podgrzania zawsze, kiedy go potrzebujesz

Kurczak pieczony w słoiku
Autor: Shutteratock Kurczak pieczony w słoiku to świetny sposób na obiad do podgrzania.
średni
60 min
8

Dieta bezglutenowa

Kurczak upieczony w słoiku smakuje wyśmienicie. Zamarynowany w bulionowej galaretce lub smalcu sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu od początku. Jest świetny na ciepło i na zimno i łatwy do przygotowania, a przy tym robisz go raz i masz zawsze pod ręką.

SKŁADNIKI

  • 2 kg mięsa udek z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • Do zalania:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka żelatyny
  • lub
  • 2 kostki smalcu
  • 1 kg grubej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej takie na jeden kęs.
  • Mięso natrzeć przyprawami - wystarczy sól i pieprz, ale jeśli lubicie bardziej aromatycznego kurczaka można użyć innych przypraw.
  • Nieduże słoiki o szerokich otworach (najwygodniejsze), umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć.
  • Do każdego wrzucić 2-3 ziarenka ziele i 1-2 listki laurowe. Słoiki wypełnij mięsem i przykryj folią aluminiową. 
  • W każdym foliowym "wieczku" zrób kilka dziurek wykałaczką lub widelcem.
  • Formę do pieczenie wysyp warstwą gruboziarnistej soli i ustaw na niej słoiki.
  • Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, usuń foliowe wieczka.
  • Bulion zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Do każdego słoika wlej bulion, tak aby przykrywał mięso i szczelnie zakręć słoiki.
  • Wystudź do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu - lodówce lub spiżarni.
  • Tak upieczonego kurczaka można również zamiast bulionem zalać roztopionym smalcem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej