Kurczak pieczony w słoiku. Gotowy do podgrzania zawsze, kiedy go potrzebujesz
2022-11-02
średni
60 min
8
Dieta bezglutenowa
Kurczak upieczony w słoiku smakuje wyśmienicie. Zamarynowany w bulionowej galaretce lub smalcu sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu od początku. Jest świetny na ciepło i na zimno i łatwy do przygotowania, a przy tym robisz go raz i masz zawsze pod ręką.
SKŁADNIKI
- 2 kg mięsa udek z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- Do zalania:
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka żelatyny
- lub
- 2 kostki smalcu
- 1 kg grubej soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej takie na jeden kęs.
- Mięso natrzeć przyprawami - wystarczy sól i pieprz, ale jeśli lubicie bardziej aromatycznego kurczaka można użyć innych przypraw.
- Nieduże słoiki o szerokich otworach (najwygodniejsze), umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć.
- Do każdego wrzucić 2-3 ziarenka ziele i 1-2 listki laurowe. Słoiki wypełnij mięsem i przykryj folią aluminiową.
- W każdym foliowym "wieczku" zrób kilka dziurek wykałaczką lub widelcem.
- Formę do pieczenie wysyp warstwą gruboziarnistej soli i ustaw na niej słoiki.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, usuń foliowe wieczka.
- Bulion zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Do każdego słoika wlej bulion, tak aby przykrywał mięso i szczelnie zakręć słoiki.
- Wystudź do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu - lodówce lub spiżarni.
- Tak upieczonego kurczaka można również zamiast bulionem zalać roztopionym smalcem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne