Domowa konfitura ze śliwek – sprawdzony przepis jak u babci, pełna smaku i aromatu

Konfitura ze śliwek - przepis na domową konfiturę śliwkową jak u babci
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Śliwki nadają się też do przygotowania kinfitur, nie tylko powideł i dżemów
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aromatyczna, gęsta i pełna naturalnej słodyczy – taka właśnie jest domowa konfitura ze śliwek według przepisu babci. Idealna jako smarowidło do świeżego chleba, doskonały dodatek do ciast i deserów, a także smakowite wspomnienie lata zamknięte w słoiku. Ten sprawdzony sposób gwarantuje, że konfitura zawsze wychodzi wyborna.

Zalety konfitury ze śliwek

Śliwki to jedne z najbardziej wszechstronnych owoców późnego lata i wczesnej jesieni. Są źródłem błonnika, witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu, a przy tym zawierają cenne przeciwutleniacze, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Znane są także z dobroczynnego wpływu na trawienie – suszone śliwki to od lat naturalny sposób na problemy jelitowe.

Z owoców tych można przygotować niezliczoną ilość smakołyków, ale konfitura ze śliwek ma w sobie coś szczególnego. Jej gęsta, aksamitna konsystencja, głęboki smak i cudowny aromat sprawiają, że świetnie komponuje się zarówno z pieczywem, jak i z wypiekami czy naleśnikami. To również sposób na zatrzymanie w słoiku odrobiny letniego słońca i smaku, którym można cieszyć się w chłodniejsze dni.

Domowa konfitura przygotowana według tradycyjnych receptur, bez zbędnych ulepszaczy, nie tylko kusi smakiem, ale też dostarcza nam naturalnej energii. To dowód na to, że proste, babcine sposoby w kuchni często okazują się najlepsze – i to zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1,8 kg cukru
  • 0,9 l wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wypestkować.
  • Cukier wsypać do dużego garnka o szerokim dnie i dodać wodę. Z cukru z wodą ugotować gęsty syrop, do tzw nitki. Oznacza to, że po upuszczeniu odrobiny syropu na talerzyk okaże się, że ma on konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki między talerzykiem a łyżką.
  • Do tak przygotowanego syropu dodawać partiami śliwki - tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsypać cynamon. Całość smażyć na małym ogniu, do momentu gdy owoce wchłoną cały syrop.
  • Gotowe gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i krótko pasteryzować- 5 minut w zupełności wystarczy.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej