Domowa konfitura ze śliwek – sprawdzony przepis jak u babci, pełna smaku i aromatu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Aromatyczna, gęsta i pełna naturalnej słodyczy – taka właśnie jest domowa konfitura ze śliwek według przepisu babci. Idealna jako smarowidło do świeżego chleba, doskonały dodatek do ciast i deserów, a także smakowite wspomnienie lata zamknięte w słoiku. Ten sprawdzony sposób gwarantuje, że konfitura zawsze wychodzi wyborna.
Zalety konfitury ze śliwek
Śliwki to jedne z najbardziej wszechstronnych owoców późnego lata i wczesnej jesieni. Są źródłem błonnika, witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu, a przy tym zawierają cenne przeciwutleniacze, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Znane są także z dobroczynnego wpływu na trawienie – suszone śliwki to od lat naturalny sposób na problemy jelitowe.
Z owoców tych można przygotować niezliczoną ilość smakołyków, ale konfitura ze śliwek ma w sobie coś szczególnego. Jej gęsta, aksamitna konsystencja, głęboki smak i cudowny aromat sprawiają, że świetnie komponuje się zarówno z pieczywem, jak i z wypiekami czy naleśnikami. To również sposób na zatrzymanie w słoiku odrobiny letniego słońca i smaku, którym można cieszyć się w chłodniejsze dni.
Domowa konfitura przygotowana według tradycyjnych receptur, bez zbędnych ulepszaczy, nie tylko kusi smakiem, ale też dostarcza nam naturalnej energii. To dowód na to, że proste, babcine sposoby w kuchni często okazują się najlepsze – i to zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 1,8 kg cukru
- 0,9 l wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wypestkować.
- Cukier wsypać do dużego garnka o szerokim dnie i dodać wodę. Z cukru z wodą ugotować gęsty syrop, do tzw nitki. Oznacza to, że po upuszczeniu odrobiny syropu na talerzyk okaże się, że ma on konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki między talerzykiem a łyżką.
- Do tak przygotowanego syropu dodawać partiami śliwki - tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsypać cynamon. Całość smażyć na małym ogniu, do momentu gdy owoce wchłoną cały syrop.
- Gotowe gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i krótko pasteryzować- 5 minut w zupełności wystarczy.