Konfitura ze śliwek - przepis na domową konfiturę śliwkową jak u babci

Konfitura ze śliwek - przepis na domową konfiturę śliwkową jak u babci
Autor: Shutterstock Śliwki nadają się też do przygotowania kinfitur, nie tylko powideł i dżemów
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszna konfitura ze śliwek, przygotowana wg przepisu babci, przyda się jako smarowidło do chleba, a także dodatek do ciast i deserów. To mój ulubiony sposób na przetwory ze śliwek, konfitura wychodzi wyborna.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1,8 kg cukru
  • 0,9 l wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wypestkować.
  • Cukier wsypać do dużego garnka o szerokim dnie i dodać wodę. Z cukru z wodą ugotować gęsty syrop, do tzw nitki. Oznacza to, że po upuszczeniu odrobiny syropu na talerzyk okaże się, że ma on konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki między talerzykiem a łyżką.
  • Do tak przygotowanego syropu dodawać partiami śliwki - tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsypać cynamon. Całość smażyć na małym ogniu, do momentu gdy owoce wchłoną cały syrop.
  • Gotowe gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i krótko pasteryzować- 5 minut w zupełności wystarczy.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej