Konfitura ze śliwek - przepis na domową konfiturę śliwkową jak u babci
2022-08-11
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pyszna konfitura ze śliwek, przygotowana wg przepisu babci, przyda się jako smarowidło do chleba, a także dodatek do ciast i deserów. To mój ulubiony sposób na przetwory ze śliwek, konfitura wychodzi wyborna.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 1,8 kg cukru
- 0,9 l wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wypestkować.
- Cukier wsypać do dużego garnka o szerokim dnie i dodać wodę. Z cukru z wodą ugotować gęsty syrop, do tzw nitki. Oznacza to, że po upuszczeniu odrobiny syropu na talerzyk okaże się, że ma on konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki między talerzykiem a łyżką.
- Do tak przygotowanego syropu dodawać partiami śliwki - tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsypać cynamon. Całość smażyć na małym ogniu, do momentu gdy owoce wchłoną cały syrop.
- Gotowe gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i krótko pasteryzować- 5 minut w zupełności wystarczy.
Dlaczego warto jeść śliwki?