Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Konfitura wiśniowa jest smaczna sama w sobie, ale urozmaicona może smakować jeszcze lepiej. Tym razem podajemy przepis na konfiturę wiśniową na czerwonym winie z cynamonem.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dokładnie przebrać, umyć i usunąć pestki.
- Połowę owoców starannie rozmiksować.
- Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać czerwonym winem. Odstawić (najlepiej na całą noc), pod przykryciem, aby owoce dobrze “przeszły” alkoholem.
- Włożyć zawartość miski do dużego, płaskiego garnka, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę.
- Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać.
- Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Natychmiast szczelnie zamknąć.