Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśnie w soku własnym to świetny pomyśl na prosty deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiśnie pasteryzowane w soku własnym to sposób na zachowanie smaku wiśni przez cały rok. Tak przygotowane owoce zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor wiśni świeżych. Przetwory te są też łatwe do przygotowania. I co ważne - nie zawierają cukru!

Składniki

  • świeże wiśnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe wiśnie dokładnie umyć, usunąć szypułki i wydrylować.

  • Owoce przełożyć do szerokiego garnka i podgrzewać aż puszczą sok.

  • Gorące owoce przekładamy do czystych słoiczków i dokładnie zakręcamy.

  • Słoiki umieszczamy w garnku z gorącą wodą i pasteryzujemy ok 20 min w temperaturze 95 st. C.

Ocena: 3,3