Konfitura pomidorowo-malinowa z bazylią
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.
Sałatka z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis na pikle [KLIKNIJ!]
Galaretka z malin i porzeczek
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Konfitura z leśnych owoców
SKŁADNIKI
- 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400 g malin
- 1 opakowanie fixu do konfitur
- 350-500 g cukru
- 10-20 listków bazylii
- 4 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z niemytymi malinami i sokiem z cytryny. (Tutaj odpowiadamy na pytanie: Czy myć świeże maliny?
- Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać fix do konfitur oraz wybraną ilość cukru (350-500 g).
- Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię.
- Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.