Konfitura czereśniowa z nutą waniliową: jak zrobić? [przepis]
2021-03-29
łatwy
240 min
4
Rozpływająca się w ustach i zniewalająca owocowym smakiem konfitura z czereśni to czyste lato zamknięte w słoiku. Aby zyskała charakteru, warto wzbogacić ją o waniliową nutę. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni krok po kroku.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych, ciemnoczerwonych czereśni
- 1 kg cukru
- 0,5 l wody
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na konfiturę wybrać świeże, zdrowe czereśnie pozbawione uszkodzeń. Umyć, usunąć ogonki i pestki.
- Zagotować wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyć owoce i podgrzać do wrzenia. Gotować 5 minut i odstawić na 12 godzin.
- Ponownie gotować aż do uzyskania szklistości owoców. Można później podgotować konfiturę po raz trzeci.
- Pod koniec gotowania dodać laseczkę wanilii - dla ciekawszego aromatu.
- Gorącą konfiturę włożyć do wygotowanych słoików i szczelnie zakręcić. Odstawić do góry dnem.