Konfitura czereśniowa z nutą waniliową: jak zrobić? [przepis]

konfitura-czeresniowa-z-nuta-waniliowa-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura czereśniowa cieszy smakiem lata w chłodniejsze dni
łatwy
240 min
4

Rozpływająca się w ustach i zniewalająca owocowym smakiem konfitura z czereśni  to czyste lato zamknięte w słoiku. Aby zyskała charakteru, warto wzbogacić ją o waniliową nutę. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni krok po kroku.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych, ciemnoczerwonych czereśni
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na konfiturę wybrać świeże, zdrowe czereśnie pozbawione uszkodzeń. Umyć, usunąć ogonki i pestki.
  • Zagotować wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyć owoce i podgrzać do wrzenia. Gotować 5 minut i odstawić na 12 godzin.
  • Ponownie gotować aż do uzyskania szklistości owoców. Można później podgotować konfiturę po raz trzeci.
  • Pod koniec gotowania dodać laseczkę wanilii - dla ciekawszego aromatu.
  • Gorącą konfiturę włożyć do wygotowanych słoików i szczelnie zakręcić. Odstawić do góry dnem.