Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i piperz
- tarta bułka
- mąka
- olej do smażenia
- Zalewa:
- 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki suszu warzywnego
- 2 łyżeczki maggi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z bułka, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać i z masy uformować kulki, otoczyć je w mące i usmażyć.
- Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem zalać ułożone w czystych słoikach klopsy.
- Szczelnie zakręcić i pasteryzować 25 minut.