Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

2021-03-29
Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej
Autor: Shutterstock Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są bardzo smaczne.
łatwy
30 min
4

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i piperz
  • tarta bułka
  • mąka
  • olej do smażenia
  •  
  • Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszu warzywnego
  • 2 łyżeczki maggi
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z bułka, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszać i z masy uformować kulki, otoczyć je w mące i usmażyć.
  • Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem zalać ułożone w czystych słoikach klopsy.
  • Szczelnie zakręcić i pasteryzować 25 minut.