Ketchup śliwkowy ze śliwek węgierek [przepis]

Ketchup śliwkowy ze śliwek węgierek [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Ketchup śliwkowy to świetny dodatek do serów i mięs. Na pewno zdrowszy niż produkty ze sklepu
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przygotuj sam owocowy ketchup śliwkowy. Ma bardzo oryginalny smak i na pewno docenią go domownicy. To idealny sos nie tylko do kanapek, lecz także serów, wędliny i parówek. Podajemy przepis na domowy ketchup ze śliwek węgierek. Doskonały pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny ketchup pomidorowy.

Keczup śliwkowy pasuje do wędlin i serów, a ja znalazłam dla niego jeszcze jedno zastosowanie. Idealnie nadaje się do marynowania mięs przed pieczeniem. Kwasy owocowe w nim zawarte powodują kruszenie mięsa, a aromatyczne dodatki dodają pieczystemu smaku. Keczup śliwkowy nadaje się zwłaszcza do marynowania wieprzowiny oraz drobiu o ciemnym mięsie, czyli kaczki i gęsi. Zapewne sprawdzi się też w duecie z dziczyzną.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 3 jabłka
  • 2,5 kg pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 cebul
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 8 owoców jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szklanka octu 6%
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj i wyjmij pestki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski. 
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój. Z jabłek wytnij gniazda nasienne i pokrój je.
  • Składniki włóż do dużego garnka, dolej wodę i na dość dużym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając. Dodaj zmielone przyprawy. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Przetrzyj masę przez gęste sitko.
  • Przetarty sos wlej do płaskiego garnka i dodaj ocet (najlepszy będzie ocet winny). Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Gorący ketchup śliwkowy wlej do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoiczków. Pasteryzuj ketchup „pod kocykiem” przez 20 minut: wyłóż warstwę gazet, postaw na niej dobrze zakręcone, gorące słoiki z ketchupem śliwkowym do góry dnem, przykryj warstwą gazet i kocem.
  • Możesz też zostawić słoiki, aż ketchup śliwkowy całkiem ostygnie. Sprawdź, czy słoiki nie ciekną!
Dlaczego warto jeść śliwki?
Dagmara Kijanowska
więcej