Ketchup śliwkowy ze śliwek węgierek [przepis]
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przygotuj sam owocowy ketchup śliwkowy. Ma bardzo oryginalny smak i na pewno docenią go domownicy. To idealny sos nie tylko do kanapek, lecz także serów, wędliny i parówek. Podajemy przepis na domowy ketchup ze śliwek węgierek. Doskonały pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny ketchup pomidorowy.
Keczup śliwkowy pasuje do wędlin i serów, a ja znalazłam dla niego jeszcze jedno zastosowanie. Idealnie nadaje się do marynowania mięs przed pieczeniem. Kwasy owocowe w nim zawarte powodują kruszenie mięsa, a aromatyczne dodatki dodają pieczystemu smaku. Keczup śliwkowy nadaje się zwłaszcza do marynowania wieprzowiny oraz drobiu o ciemnym mięsie, czyli kaczki i gęsi. Zapewne sprawdzi się też w duecie z dziczyzną.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 3 jabłka
- 2,5 kg pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 6 ząbków czosnku
- 6 cebul
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 8 owoców jałowca
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- łyżeczka cynamonu
- 4 listki laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- szklanka octu 6%
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj i wyjmij pestki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój. Z jabłek wytnij gniazda nasienne i pokrój je.
- Składniki włóż do dużego garnka, dolej wodę i na dość dużym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając. Dodaj zmielone przyprawy. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Przetrzyj masę przez gęste sitko.
- Przetarty sos wlej do płaskiego garnka i dodaj ocet (najlepszy będzie ocet winny). Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gorący ketchup śliwkowy wlej do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoiczków. Pasteryzuj ketchup „pod kocykiem” przez 20 minut: wyłóż warstwę gazet, postaw na niej dobrze zakręcone, gorące słoiki z ketchupem śliwkowym do góry dnem, przykryj warstwą gazet i kocem.
- Możesz też zostawić słoiki, aż ketchup śliwkowy całkiem ostygnie. Sprawdź, czy słoiki nie ciekną!