Keczup z pomidorów i cukinii - przebój późnego lata
2023-08-18
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Keczup z pomidorów i cukinii ma wyrazisty, wytrawny smak. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Keczup z cukinii z dodatkiem pomidorów można przyprawić według własnych upodobań, dodając więcej czosnku lub ziół.
Keczup z pomidorów i cukinii zyskuje wyjątkowy aromat dzięki dodatkowi trybuli. Trybula ogrodowa należy do rodziny selerowatych. Nać trybuli (również suszona) smakuje jak anyż, a wygląda jak natka pietruszki. Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pomidorów
- 1,5 kg cukinii
- 1/2 średniego selera
- 3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- cukier (do smaku)
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej trybuli
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki lub 1/3 pęczka świeżej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki lub ćwiartki.
- Cukinię obrać i zetrzeć na tarce.
- Seler obrać, pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Warzywa wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem ok 40 min.
- Zmiksować przy pomocy blendera.
- Dodać przyprawy (papryczkę chilli w całości) i gotować bez przykrycia, aż keczup odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość. Na koniec usunąć strączek papryczki chilli.
- Gorący keczup przelać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić od ostygnięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?