Keczup z pomidorów i cukinii - przebój późnego lata

2023-08-18
Keczup z pomidorów i cukinii - przebój późnego lata
Autor: Shutterstock Keczup z pomidorów i cukinii jest bardzo aromatyczny i ma wyrazisty smak
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Keczup z pomidorów i cukinii ma wyrazisty, wytrawny smak. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Keczup z cukinii z dodatkiem pomidorów można przyprawić według własnych upodobań, dodając więcej czosnku lub ziół.

Keczup z pomidorów i cukinii zyskuje wyjątkowy aromat dzięki dodatkowi trybuli. Trybula ogrodowa należy do rodziny selerowatych. Nać trybuli (również suszona) smakuje jak anyż, a wygląda jak natka pietruszki. Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,5 kg cukinii
  • 1/2 średniego selera
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • cukier (do smaku)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej trybuli
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki lub 1/3 pęczka świeżej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki lub ćwiartki.
  • Cukinię obrać i zetrzeć na tarce.
  • Seler obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Cebulę i czosnek posiekać. 
  • Warzywa wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem ok 40 min.
  • Zmiksować przy pomocy blendera.
  • Dodać przyprawy (papryczkę chilli w całości) i gotować bez przykrycia, aż keczup odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość. Na koniec usunąć strączek papryczki chilli.
  • Gorący keczup przelać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić od ostygnięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?