Keczup śliwkowy: przepis na domowy keczup słodko-kwaśny!
2021-03-29
średni
180 min
4
Sprawdź nasz przepis na keczup śliwkowy! Ketchup to jeden z najpopularniejszych sosów. Warto podjąć wyzwanie i zrobić go samodzielnie - to gwarancja zdrowia (brak konserwantów) i dobrego smaku. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w nim połączenie pomidorów i śliwek.
Wypróbuj też inne przepisy na keczupy domowej roboty:
Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis
Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis
Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 3 jabłka
- 2,5 kg pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 6 ząbków czosnku
- 6 cebul
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 8 owoców jałowca
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- łyżeczka cynamonu
- 4 listki laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- szklanka octu 6 proc.
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wyjąć pestki. Cebule i czosnek drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić.
- Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Dodać zmielone przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.
- Przetrzeć przez gęste sitko. Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoiczków. Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.