Keczup śliwkowy: przepis na domowy keczup słodko-kwaśny!

Keczup śliwkowy: przepis na domowy keczup słodko-kwaśny!
Autor: thinkstockphotos.com Śliwki, pomidory, jabłka, papryka i aromatyczne przyprawy - domowy keczup z takich składników to bomba i smakowa, i witaminowa
średni
180 min
4

Sprawdź nasz przepis na keczup śliwkowy! Ketchup to jeden z najpopularniejszych sosów. Warto podjąć wyzwanie i zrobić go samodzielnie - to gwarancja zdrowia (brak konserwantów) i dobrego smaku. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w nim połączenie pomidorów i śliwek.

Wypróbuj też inne przepisy na keczupy domowej roboty:

Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis

Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis

Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 3 jabłka
  • 2,5 kg pomidorów
  • 3 czerwone papryki 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 6 cebul
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 8 owoców jałowca 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 goździki
  • łyżeczka cynamonu 
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szklanka octu 6 proc.
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wyjąć pestki. Cebule i czosnek drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić.
  • Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Dodać zmielone przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.
  • Przetrzeć przez gęste sitko. Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoiczków. Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Dagmara Kijanowska
więcej