Keczup Karola Okrasy to zachwycające połączenie pomidorów i przypraw. Bije na głowę inne sosy

Keczup Karola Okrasy
Autor: Shutterstock Keczup Karola Okrasy zawdzięcza swój smak znakomicie dobranym dodatkom.
łatwy
40 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi przełamywać smaki i tworzyć niekonwencjonalne - przynajmniej na gruncie polskim - połączenia. Ma też swoje ulubione dodatki, które stosuje niemal w każdym daniu. Nic więc dziwnego, że keczup wg Karola Okrasy jest również wyjątkowy. Wypróbowaliśmy go i bardzo polecamy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • pieprz, sól
  • szczypta curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
  • W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, dodać curry i wymieszać.
  • Dymki, czosnek oraz seler naciowy posiekać.
  • Duży garnek postawić na niewielkim gazie i wsypać do niego cukier. 
  • Gdy cukier się rozpuści dodać do niego posiekane cebule, czosnek i seler, wymieszać., dodać goździki.
  • Gdy warzywa puszcza wodę dodać ocet i przyprawy z moździerza.
  • Gotować całość na małym gazie ok 10 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje dodać pomidory.
  • Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos.
  • Wyjąć goździki, a sos przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż keczup zgęstnieje.
  • Następnie warzywa należy zblendować, aby uzyskać aksamitną konsystencję, można przyprawić do smaku solą i pieprzem, wg uznania.
  • Całość należy ponownie zagotować i wrzący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcić i studzić do góry dnem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Galeria: Przetwory z pomidorów koktajlowych - TOP 7 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej