Keczup Karola Okrasy to zachwycające połączenie pomidorów i przypraw. Bije na głowę inne sosy
2023-08-02
łatwy
40 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi przełamywać smaki i tworzyć niekonwencjonalne - przynajmniej na gruncie polskim - połączenia. Ma też swoje ulubione dodatki, które stosuje niemal w każdym daniu. Nic więc dziwnego, że keczup wg Karola Okrasy jest również wyjątkowy. Wypróbowaliśmy go i bardzo polecamy.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorów malinowych
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 goździki
- pieprz, sól
- szczypta curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
- W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, dodać curry i wymieszać.
- Dymki, czosnek oraz seler naciowy posiekać.
- Duży garnek postawić na niewielkim gazie i wsypać do niego cukier.
- Gdy cukier się rozpuści dodać do niego posiekane cebule, czosnek i seler, wymieszać., dodać goździki.
- Gdy warzywa puszcza wodę dodać ocet i przyprawy z moździerza.
- Gotować całość na małym gazie ok 10 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje dodać pomidory.
- Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos.
- Wyjąć goździki, a sos przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż keczup zgęstnieje.
- Następnie warzywa należy zblendować, aby uzyskać aksamitną konsystencję, można przyprawić do smaku solą i pieprzem, wg uznania.
- Całość należy ponownie zagotować i wrzący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcić i studzić do góry dnem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Galeria: Przetwory z pomidorów koktajlowych - TOP 7 przepisów