Młoda kapusta małosolna jest gotowa w 2 dni. Genialny przepis na domową kiszonkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kiszonki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Jedną z propozycji na domowe kiszonki jest młoda kapusta małosolna. Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu kapusta jest pyszna i chrupiąca, ale jej największą zaletą jest to, że można ją wcinać już po dwóch dniach. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu i składnik domowych surówek. Oto prosty przepis na młodą kapustę małosolną.
Z czego zrobić młodą kapustę małosolną?
Aby przygotować słoik pysznej domowej kapusty małosolnej, potrzebnych jest tylko kilka niedrogich produktów. Sezon na młodą kapustę, która jest głównym składnikiem, trwa w najlepsze i warto przyrządzić ją w takiej wersji. Oprócz młodej kapusty potrzebne są jeszcze dwa składniki i przyprawy.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić domową kiszonkę z młodej kapusty? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- młoda kapusta
- marchewki
- czosnek
- sól kamienna niejodowana
- sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
Dodatek soku z kiszonej kapusty sprawi, że składniki szybciej się ukiszą. Jest to opcjonalny dodatek, bez którego młoda kapusta małosolna też się uda. Młodą kapustę w słoiku można wzbogacić szczyptą kminku i posiekanym koperkiem.
Jak zrobić młodą kapustę małosolną?
Przepis na tę zdrową i chrupiącą młodą kapustę małosolną nie jest trudny. Nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w domowych kiszonkach, z tym sprawdzonym przepisem młoda kapusta w wersji małosolnej uda się już za pierwszym razem.
Jak więc ukisić młodą kapustę, aby była pyszna i chrupiąca? Przepis jest łatwy i nie wymaga zbyt dużo czasu. Młoda kapusta kisi się przez dwa dni. Po dłuższym czasie kapusta będzie miała intensywniejszy smak.
- 1. krok – poszatkowanie kapusty i wymieszanie jej z marchewką i czosnkiem
- 2. krok – zasypanie warzyw solą i dokładne wymieszanie
- 3. krok – przełożenie kapusty do słoika i odstawienie na dwa dni
Jak podawać młodą kapustę małosolną
Wyśmienita młoda kapusta małosolna to idealny dodatek do obiadu. Można przyrządzić z niej pyszne domowe surówki. Małosolna kapusta pysznie łączy się z mięsami w sosach, pieczonym kurczakiem czy kotletami schabowymi. Świetnie smakuje z daniami rybnymi i wegetariańskimi. Można wykorzystać ją jako dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
- młoda kapusta
- marchewki
- czosnek
- sól kamienna niejodowana
- sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę obrać z wierzchnich i brzydkich liści. Przekroić na pół i wykroić głąb. Poszatkować i przełożyć do miski.
- Obraną marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty.
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do kapusty. Wymieszać.
- Do warzyw wsypać sól i wlać sok z kiszonej kapusty. Dokładnie wymieszać dłońmi, lekki ściskając.
- Kapustę przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Dokładnie ugnieść i docisnąć kamieniem lub niedużym słoikiem z wodą.
- Odstawić do ukiszenia na minimum 2 dni. Po ukiszeniu przełożyć do mniejszych słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub wykorzystywać jako składnik surówek.