Kapusta kwaszona z gąskami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kg kapusty białej
- 300 g gąsek
- łyżeczka kminku
- łyżeczka ziaren jałowca
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie umyć i obgotować w dużej ilości wody przez 10 min. Odcedzić i opłukać zimną wodą, osączyć i pokroić w paski.
- Kapustę poszatkować wymieszać z grzybami i przyprawami, włożyć do słoja i ubić. Przykryć talerzykiem i obciążyć.
- Gdy wytworzy się piana odkryć talerzyk i ostrym narzędziem zrobić kilka otworów w kapuście, aby gromadzące się gazy miały ujście.
- Po opadnięciu piany kapustę zakryć i odstawić do ukwaszenia.