Kapusta kwaszona z gąskami

2021-03-29
Kapusta kwaszona z gąskami
Autor: Shutterstock Kapusta kwaszona z gąskami to pyszna wariacja na temat kiszonek.
łatwy
30 min
4

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kg kapusty białej
  • 300 g gąsek
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • 3 łyżki soli
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie umyć i obgotować w dużej ilości wody przez 10 min. Odcedzić i opłukać zimną wodą, osączyć i pokroić w paski.
  • Kapustę poszatkować wymieszać z grzybami i przyprawami, włożyć do słoja i ubić. Przykryć talerzykiem i obciążyć.
  • Gdy wytworzy się piana odkryć talerzyk i ostrym narzędziem zrobić kilka otworów w kapuście, aby gromadzące się gazy miały ujście.
  • Po opadnięciu piany kapustę zakryć i odstawić do ukwaszenia.