Kapusta kiszona z warzywami - przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Najpopularniejszą metodą konserwowania kapusty na zimę jest kiszenie. Kapusta kiszona z warzywami ma nieco łagodniejszy smak i sporo zalet smakowych oraz odżywczych. Jak kisić kapustę z warzywami?
SKŁADNIKI
- 2 kg białej kapusty,
- 50 dag marchwi,
- 25 dag selera,
- 25 dag cebuli,
- 25 dag pora,
- 2 jabłka,
- 3 papryki,
- łyżeczka kminku,
- kilka jagód jałowca,
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i głąb, poszatkować.
- Pozostałe warzywa umyć, obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne.
- Selera i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pory i paprykę pokroić w paski.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wymieszać, dodać przyprawy. Ubić w kamiennym garnku lub słoikach.
- Gdy puszczą sok, przykryć talerzem i obciążyć.
- Gdy na powierzchni sałatki wytworzy się piana, trzeba przebić ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach przełożyć do słoików i pasteryzować (15 minut w piekarniku w temp. 90ºC).