Kapusta kiszona z warzywami - przepis

2021-03-29
Kapusta kiszona z warzywami - przepis
Autor: Shutterstock Kiszona kapusta ma mnóstwo witamin, dlatego warto kisić ją na bieżąco i często jeść
łatwy
45 min
4

Najpopularniejszą metodą konserwowania kapusty na zimę jest kiszenie. Kapusta kiszona z warzywami ma nieco łagodniejszy smak i sporo zalet smakowych oraz odżywczych. Jak kisić kapustę z warzywami?

SKŁADNIKI

  • 2 kg białej kapusty,
  • 50 dag marchwi,
  • 25 dag selera,
  • 25 dag cebuli,
  • 25 dag pora,
  • 2 jabłka,
  • 3 papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • kilka jagód jałowca,
  • 3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i głąb, poszatkować.
  • Pozostałe warzywa umyć, obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne.
  • Selera i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pory i paprykę pokroić w paski.
  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa wymieszać, dodać przyprawy. Ubić w kamiennym garnku lub słoikach.
  • Gdy puszczą sok, przykryć talerzem i obciążyć.
  • Gdy na powierzchni sałatki wytworzy się piana, trzeba przebić ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach przełożyć do słoików i pasteryzować (15 minut w piekarniku w temp. 90ºC).