Kalarepa kiszona - prosty przepis na klarepkę w solance
2022-06-06
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli nie próbowaliście jeszcze kiszonej kalarepy, czas najwyższy ją przygotować. Wiosenne, młode jabłka kalarepy to znakomity produkt do zamknięcia w słoiki. Po ukiszeniu są delikatne i chrupiące.
SKŁADNIKI
- 4 niewielkie kalarepki
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liście laurowe
- solanka (1 łyżka soli na litr wody)
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę dokładnie umyć i obrać, pokroić w plastry lub paski.
- Do słoika włożyć wszystkie przyprawy i kalarepkę.
- Składniki zalać solanką , pozostawić 3-4 cm wolnej przestrzeni w słoju.
- Po kilku dniach kiszona kalarepka będzie gotowa do jedzenia.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni