Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Oto przepis, który musisz poznać
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Warto zawsze mieć w domu syrop z kwiatów czarnego bzu. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwa skarbnica zdrowia – zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, triterpeny, sole mineralne, olejki eteryczne, sterole i garbniki. Ponadto syrop z tych kwiatów to doskonały dodatek do napojów – woda z odrobiną tego syropu jest idealnym orzeźwieniem w gorące dni.
To roślina, która kwitnie niemal na każdym kroku, choć często jej nie zauważamy. Poszukiwanie syropu z czarnego bzu na sklepowych regałach może skutkować szokiem, ze względu na zaporową cenę. Oczywiście, możecie wydać fortunę na sklepowy syrop, ale wiedzcie, że równie smaczny jest ten domowej roboty. Co więcej, jest znacznie bardziej ekonomiczny.
Syrop z kwiatów czarnego bzu. Do czego się przyda?
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i wzmacniających odporność. Po rozcieńczeniu z wodą i dodaniu kostek lodu tworzy pyszny i orzeźwiający napój. Może być również uniwersalnym składnikiem, który można stosować na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów
Zrób lemoniadę z czarnego bzu: Wlej 2 łyżki syropu do szklanki, dodaj sok z połowy cytryny, kilka kostek lodu i uzupełnij wodą gazowaną lub zwykłą. Wymieszaj i ciesz się orzeźwiającym napojem. Spróbuj również herbaty z tym dodatkiem - odaj łyżeczkę syropu do gorącej herbaty. Możesz dodać również plaster cytryny lub miętę dla dodatkowego smaku.
Fantastycznie smakują także sorbety z czarnego bzu, wszelkiego rodzaju koktajle oraz naleśniki i placuszki. Syropu możesz dodać także do jogurtu lub lodów. Pamiętaj, że syrop z czarnego bzu jest dość słodki, więc warto dostosować ilość do własnych preferencji.
Kwiaty czarnego bzu zbieramy, gdy w pełni się rozwiną. W zależności od pogody kwitnienie czarnego bzu wypada najczęściej w ostatnich dniach maja albo na początku czerwca. Kwiaty zbiera się w suchą pogodę, najlepiej rano. Kwiaty czarnego bzu znajdziesz niemal wszędzie, choć wiadomo, że najlepiej zbierać takie, które rosną z dala od dróg i fabrycznych kominów.
Właściwości czarnego bzu
Syrop podajemy przy przeziębieniu lub grypie. Substancje zawarte w syropie działają moczopędnie i rozkurczowo, uszczelniają naczynia włosowate oraz zwiększając ich elastyczność.
Czarny bez jest rośliną obfitującą w składniki o zdrowotnym działaniu, zarówno w swoich kwiatach, jak i owocach:
- kwiaty - skrywają w sobie kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy, garbniki oraz olejki eteryczne,
- owoce - są skarbnicą witamin A, B, C, a także takich minerałów jak żelazo, wapń, fosfor.
Znajdziemy w nich również pektyny i garbniki.
SKŁADNIKI
- 300 gr. kwiatów czarnego bzu (ok. 20 baldachów)
- dwie cytryny
- 0,7 kg kilograma cukru
- 0,7 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zebrane baldachy odkładamy na godzinkę w cieniu - uciekną niepożądani lokatorzy, mrówki i żuki. Odcinamy ogonki i co grubsze łodygi, odrzucamy uschnięte kawałki. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny.
- Gdy przestygnie, wstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy cukier, gotujemy.
- Z gotującego się płynu zbieramy pianę. Syrop przelewamy do małych słoików albo buteleczek, pasteryzujemy kwadrans.