Jak zrobić marmoladę z jeżyn i jabłek?

2021-03-27
jak-zrobic-marmolade-z-jezyn-i-jablek.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jeżyny stanowią z jabłkami doskonały duet.
średni
30 min
4

Marmolada to świetny dodatek do kanapek. Jeśli na działce jest nadmiar owoców, warto przyrządzić marmoladę jabłkowo- jeżynową.

Marmolada z jeżyn i jabłek łączy zalety obydwu owoców. Smak jeżyn dodaje jabłkom charakteru i koloru. Marmolada powinna mieć gęstą konsystencję, dobrze się rozsmarowywać – i oczywiście dobrze smakować.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny ( w przypadku przesłodzenia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce myjemy, czyścimy, pozbawiamy pestek.
  • Nie należy jabłek obierać, zawarte w skórce pektyny dają marmoladzie gęstszą konsystencję.
  • Jabłka dusimy aż się rozpadną, przecieramy albo rozdrabniamy blenderem.
  • W razie potrzeby można dodać nieco wrzątku, jeśli masie grozi przypalenie.
  • Dodajemy jeżyny i cukier, dusimy aż masa stanie się jednorodna. Jeśli jest zbyt kwaśna, dodajemy cukru, jeśli owoce były zbyt słodkie, wyciskamy do przecieru sok z cytryny.
  • Kiedy marmolada odpowiednio zgęstnieje, przekładamy ją do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.