Jak zrobić marmoladę z jeżyn i jabłek?
2021-03-27
średni
30 min
4
Marmolada to świetny dodatek do kanapek. Jeśli na działce jest nadmiar owoców, warto przyrządzić marmoladę jabłkowo- jeżynową.
Marmolada z jeżyn i jabłek łączy zalety obydwu owoców. Smak jeżyn dodaje jabłkom charakteru i koloru. Marmolada powinna mieć gęstą konsystencję, dobrze się rozsmarowywać – i oczywiście dobrze smakować.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce myjemy, czyścimy, pozbawiamy pestek.
- Nie należy jabłek obierać, zawarte w skórce pektyny dają marmoladzie gęstszą konsystencję.
- Jabłka dusimy aż się rozpadną, przecieramy albo rozdrabniamy blenderem.
- W razie potrzeby można dodać nieco wrzątku, jeśli masie grozi przypalenie.
- Dodajemy jeżyny i cukier, dusimy aż masa stanie się jednorodna. Jeśli jest zbyt kwaśna, dodajemy cukru, jeśli owoce były zbyt słodkie, wyciskamy do przecieru sok z cytryny.
- Kiedy marmolada odpowiednio zgęstnieje, przekładamy ją do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.