Grzyby kiszone - jak ukisić grzyby?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się dlaczego warto ją kupić!
SKŁADNIKI
- 2 kg grzybów
- 60 g soli niejodowanej
- cebula (100 g cebuli na 1 kg grzybów)
- cukier (2 łyżeczki na 5 litrów)
- przyprawy:
- liście laurowe
- pieprz
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte grzyby wrzucić do wrzącej osolonej wody na 3 minuty. Odsączyć i wystudzić.
- Układać warstwami w garnkach (najlepiej kamiennych) kapeluszami do dołu.
- Każdą warstwę posolić (30 g soli na 1 kg kapeluszy), posypać cebulą pokrojoną w piórka i oprószyć cukrem. Dodać kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Skończyć warstwą cebuli.
- Całość ucisnąć, przykryć obciążonym talerzykiem i zostawić na 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Cała powierzchnia grzybów musi być zasypana solą. Po kilku dniach sok z grzybów całkowicie przykryje ich powierzchnię.
- Jeżeli soku jest za mało, dolać zimnej przegotowanej wody wymieszanej z solą (40 g soli na 1 litr wody). W trakcie przechowywania zdejmujemy z powierzchni grzybów pleśń, w miarę jej powstawania.