Galaretka z pigwy - świetny dodatek do naleśników i omletów
2021-10-14
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Do przygotowania galaretki z pigwy potrzebujesz jedynie 3 składników: świeżych owoców, wody i cukru. Przygotowanie galaretki nie jest trudne, choć wymaga nieco wysiłku, przy krojeniu bardzo twardych owoców. Dzięki dużej zawartości pektyn galaretka pięknie się żeluje i nie potrzeba żadnych dodatkowych substancji. Taka pigwowa galaretka to fantastyczny dodatek do naleśników i omletów, o niebo lepszy niż sklepowe dżemy konfitury.
SKŁADNIKI
- 4 duże owoców pigwy
- 7 szklanek wody
- 3,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwy dokładnie umyj, nie obieraj. przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki.
- Włóż pigwę do garnka, zalej wodą i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia.
- Zredukuj moc gazu do średniej i gotuj owoce ok godziny, aż będą całkowicie miękkie.
- Owoce przeciśnij przez praskę do ziemniaków, przetrzyj przez sito lub zblenduj.
- Na misce lub garnku ułóż sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, przełóż na nie pulpę i zostaw na dwie godziny.
- Przy podanych proporcjach w tym czasie powinno się uzyskać ok 1 l soku.
- Sok przelej do garnka, dodaj 1 szklankę cukru + 2 łyżki stołowe na każdą szklankę soku.
- Zagotuj sok z cukrem na dużym gazie, mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj do momentu, aż osiągniesz konsystencję żelu.
- Przełóż żel do wyparzonych słoików, zostawiając 1 cm wolnego miejsca pod pokrywką.
- Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez ok 5 minut.
- Wyjmij słoiki z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze