Galaretka z pigwy - świetny dodatek do naleśników i omletów

Galaretka z pigwy - świetny dodatek do nleśników i omletów
Autor: Shutterstock Galaretka z pigwy w szklanym słoiku i świeże owoce na stole.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Do przygotowania galaretki z pigwy potrzebujesz jedynie 3 składników: świeżych owoców, wody i cukru. Przygotowanie galaretki nie jest trudne, choć wymaga nieco wysiłku, przy krojeniu bardzo twardych owoców. Dzięki dużej zawartości pektyn galaretka pięknie się żeluje i nie potrzeba żadnych dodatkowych substancji. Taka pigwowa galaretka to fantastyczny dodatek do naleśników i omletów, o niebo lepszy niż sklepowe dżemy konfitury.

SKŁADNIKI

  • 4 duże owoców pigwy
  • 7 szklanek wody
  • 3,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce pigwy dokładnie umyj, nie obieraj. przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki.
  • Włóż pigwę do garnka, zalej wodą i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia.
  • Zredukuj moc gazu do średniej i gotuj owoce ok godziny, aż będą całkowicie miękkie.
  • Owoce przeciśnij przez praskę do ziemniaków, przetrzyj przez sito lub zblenduj.
  • Na misce lub garnku ułóż sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, przełóż na nie pulpę i zostaw na dwie godziny.
  • Przy podanych proporcjach w tym czasie powinno się uzyskać ok 1 l soku.
  • Sok przelej do garnka, dodaj 1 szklankę cukru + 2 łyżki stołowe na każdą szklankę soku.
  • Zagotuj sok z cukrem na dużym gazie, mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj do momentu, aż osiągniesz konsystencję żelu.
  • Przełóż żel do wyparzonych słoików, zostawiając 1 cm wolnego miejsca pod pokrywką.
  • Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez ok 5 minut.
  • Wyjmij słoiki z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Galeria: Najlepsze przetwory z pigwy i pigwowca. Sprawdź!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej