Galaretka z papierówek na zimę do słoików
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Galaretka z papierówek to idealny sposób na zakonserwowanie tych pysznych wczesnych jabłek, które są nietrwałe. Gdy dopisze urodzaj, zrób z papierówek pyszną galaretkę - idealny deser na chłodne zimowe wieczory.
Polecamy także:
Przecier jabłkowy: przepis na pyszny przecier z jabłek na zimę
SKŁADNIKI
- 3 kg papierówek
- 2,5 kg cukru
- otarta skórka z jednej cytryny
- 3 laski wanilii
- ewentualnie liście świeżej melisy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, pokroić na 4 części i ze skórką, z pestkami, z ogonkami włożyć do garnka. Zalać wodą, tak, by owoce były tylko nią przykryte, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 45-60 minut. Wyłączyć gaz, przykryć, zostawić na noc.
- Następnego dnia odsączyć ugotowane jabłka - na dużą miskę postawić durszlak, wyłożyć go gazą i przelać ugotowane owoce wraz z sokiem. Przykryć durszlak także z wierzchu gazą i obciążyć owoce, np dużym słojem z wodą. Pozostawić tak na 2-3 godziny, aby sok sam powoli ściekł do miski.
- Zważyć powstały sok i dodać do niego tyle samo cukru, ile waży, zagotować na średnim ogniu, dodać ziarenka wanilii i skórkę z cytryny. Gotować sok z cukrem bez przykrycia, około 2-3 godziny, do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć. Można ponownie przelać ją przez durszlak wyłożony czystą gazą - jeśli zależy nam na idealnie przezroczystej galaretce. Po przelaniu przez gazę należy ją ponownie zagotować.
- Gorącą galaretkę wlewać do wyparzonych słoików - można włożyć do nich wcześniej umyte gałązki melisy. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.
Metody pasteryzacji przetworów