Frużelina z czereśni - przebojowy pomysł na czereśnie w słoiku
Dieta bezglutenowa
Wprost przepadam za czereśniami. Ich smak kojarzy mi się latem, ciepłem i słodkim lenistwem, kiedy wybierając najpiękniejsze owoce z salaterki szukałyśmy z siostrą tych połączonych ogonkami, żeby zrobić z nich kolczyki. Ta czereśniowa biżuteria oczywiście też prędzej czy później lądowała w naszych dziecięcych buziach. Frużelina z czereśni to dla mnie najlepszy sposób na zamknięcie smaku i wspomnień w słoiku.
Frużelina - co to jest?
Frużelinę przygotowuje się z owoców i cukru z dodatkiem żelatyny i maki ziemniaczanej. Dzięki temu otrzymujemy owoce zanurzone w delikatnym żelu. Frużelina ma przyjemną, aksamitną konsystencję - coś pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką.
Do czego dodawać frużelinę z czereśni?
Frużelina z czereśni to idealny dodatek do pieczywa, deserów i ciast. Świetnie smakuje również jako dodatek do herbaty. Ja lubię również skosztować łyżeczkę czy dwie samej frużeliny zamiast ciasteczka, gdy chodzi za mną coś słodkiego.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki czereśni
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, osuszyć, usunąć ogonki i pestki.
- Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
- Wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem - ilość dopasować do poziomu słodkości owoców
- Podgrzewać na średnim gazie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodać sok z cytryny i mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści, ale nie gotować.
- Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić, wystudzić do góry dnem.