Frużelina z czereśni - przebojowy pomysł na czereśnie w słoiku

Frużelina z czereśni - przebojowy pomysł na czereśnie w słoiku
Autor: Shutterstock Frużelina z czereśni ma aksamitną konsystencję.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Wprost przepadam za czereśniami. Ich smak kojarzy mi się latem, ciepłem i słodkim lenistwem, kiedy wybierając najpiękniejsze owoce z salaterki szukałyśmy z siostrą tych połączonych ogonkami, żeby zrobić z nich kolczyki. Ta czereśniowa biżuteria oczywiście też prędzej czy później lądowała w naszych dziecięcych buziach. Frużelina z czereśni to dla mnie najlepszy sposób na zamknięcie smaku i wspomnień w słoiku.

Frużelina - co to jest?

Frużelinę przygotowuje się z owoców i cukru z dodatkiem żelatyny i maki ziemniaczanej. Dzięki temu otrzymujemy owoce zanurzone w delikatnym żelu. Frużelina ma przyjemną, aksamitną konsystencję - coś pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką.

Do czego dodawać frużelinę z czereśni?

Frużelina z czereśni to idealny dodatek do pieczywa, deserów i ciast. Świetnie smakuje również jako dodatek do herbaty. Ja lubię również skosztować łyżeczkę czy dwie samej frużeliny zamiast ciasteczka, gdy chodzi za mną coś słodkiego.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki czereśni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, osuszyć, usunąć ogonki i pestki.
  • Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
  • Wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem - ilość dopasować do poziomu słodkości owoców
  • Podgrzewać na średnim gazie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodać sok z cytryny i mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  • Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści, ale nie gotować.
  • Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić, wystudzić do góry dnem.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej