Fasolka szparagowa pasteryzowana na zimę

2022-07-26
Adela Mątwa
Fasolka szparagowa pasteryzowana
Autor: Shutteratock Fasolkę szparagową można łatwo zawekować na zimę.
średni
120 min
4

Fasolki szparagowej nie może zabraknąć w Twojej spiżarni! W sezonie jest pyszna i niedroga, więc warto przygotować nieco na zimę. Wypróbuj sprawdzony przepis na fasolkę szparagową w słoikach.

Obie odmiany fasolki szparagowej - żółta i zielona - nadają się do przetworów, a wybór zależy od preferencji smakowych. Żółta fasolka szparagowa jest słodsza i delikatniejsza w smaku niż wyraziste zielone strączki. Do wody, w której będziesz gotować fasolkę, dodaj sporo cukru. Dzięki temu strączki będą delikatniejsze w smaku. 

Nietypowe dania z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową

Sałatka nicejska z fasolką szparagową

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

SKŁADNIKI

  • 4 kg fasolki szparagowej
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 łyżeczek soli
  • woda
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki po obu stronach strączków. W garnku zagotuj wodę z 4 łyżeczkami soli i 4 łyżeczkami cukru.
  • Na wrzątek wrzucaj fasolkę i gotuj ją od 2 do 4 minut (strączki nie mogą się rozgotować). Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, możesz gotować fasolkę partiami w tej samej wodzie.
  • Odsączoną fasolkę szparagową wkładaj do słoika (najlepiej ustawiać strączki pionowo i ciasno jedne obok drugich). Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki soli, cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Zalej wodą do pełna i zakręć słoiki.
  • Wstaw słoiki do garnka, wlej wodę do około 3/4 wysokości słoików i gotuj je przez 60 minut. Wyjmij z wody i ostudź.
  • Po upływie 24 godzin powtórz gotowanie słoików. Tym razem możesz skrócić czas do 40 minut.
  • Gdy słoiki zupełnie ostygną, możesz wynieść je do spiżarni. Tak zawekowana fasolka szparagowa powinna być smaczna przez następne 12 miesięcy.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adela Mątwa