Dżem z arbuza i malin - dla wszystkich smakoszy!

dzem-z-arbuza-i-malin-dla-smakoszy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Arbuz smakuje dobrze nie tylko na surowo
średni
25 min
4

Dżem z arbuza i malin to prawdziwy rarytas. Sami zobaczcie, że orzeźwiający arbuz smakuje nie tylko na surowo. Z powodzeniem sprawdzi się również w przetworach na zimę.

Dżem z malin i jagód

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Dżem malinowy [Thermomix]

Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu

Dżem z jagód i malin z wanilią

SKŁADNIKI

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 20 dag malin
  • cytryna
  • 50 dag cukru żelującego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza pokroić w plastry, odciąć skórę, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
  • Miąższ włożyć do garnka, dodać umyte maliny i cukier żelujący.
  • Umytą i wyszorowaną cytrynę przekroić, z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich  na cztery części. Sok i kawałki cytryny dodać do owoców.
  • Całość gotować kilka minut, stale mieszając.
  • Dżem przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Marta Balko
więcej