Dżem z arbuza i malin - dla wszystkich smakoszy!
2021-03-29
średni
25 min
4
Dżem z arbuza i malin to prawdziwy rarytas. Sami zobaczcie, że orzeźwiający arbuz smakuje nie tylko na surowo. Z powodzeniem sprawdzi się również w przetworach na zimę.
Dżem z malin i jagód
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Dżem malinowy [Thermomix]
Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu
Dżem z jagód i malin z wanilią
SKŁADNIKI
- 1 kg miąższu arbuza
- 20 dag malin
- cytryna
- 50 dag cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza pokroić w plastry, odciąć skórę, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
- Miąższ włożyć do garnka, dodać umyte maliny i cukier żelujący.
- Umytą i wyszorowaną cytrynę przekroić, z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich na cztery części. Sok i kawałki cytryny dodać do owoców.
- Całość gotować kilka minut, stale mieszając.
- Dżem przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.