Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? [łatwy przepis]
2021-03-29
średni
240 min
4
Dżem truskawkowo-rabarbarowy to świetny sposób na zaklęcie w słoiku wiosenno-letnich przysmaków: truskawek i rabarbaru. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. Poniżej sprawdzony przepis!
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
- Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
- Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny).
- Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.