Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? [łatwy przepis]

Beata Lekszycka
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Autor: Shutterstock Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek - to duet idealny.
średni
240 min
4

Dżem truskawkowo-rabarbarowy to świetny sposób na zaklęcie w słoiku wiosenno-letnich przysmaków: truskawek  i rabarbaru. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. Poniżej sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 80 dag truskawek
  • 20 dag rabarbaru
  • 50 dag cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  • Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
  • Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
  • Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny).
  • Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.
Beata Lekszycka