Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? [łatwy przepis]

2020-05-13
Beata Lekszycka
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Autor: Shutterstock Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek - to duet idealny.
średni
240 min
4

Dżem truskawkowo-rabarbarowy to świetny sposób na zaklęcie w słoiku wiosenno-letnich przysmaków: truskawek  i rabarbaru. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. Poniżej sprawdzony przepis!

Składniki

80 dag truskawek

20 dag rabarbaru

50 dag cukru

sok i miąższ z 1 cytryny

skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.

Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru.

Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny).

Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.