Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki - łatwy przepis!

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki - łatwy przepis!
Autor: Shutterstock Dżem z czereśni - lato zamknięte w słoiku
średni
240 min
4

Dżem z czereśni smakuje idealnie bez żadnych dodatków. Ale żeby ciekawie podkręcić jego smak, można dodać soku z czerwonej porzeczki. Sprawdź, jak przygotować smaczny i niebanalny dżem z czereśni z sokiem porzeczkowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Dżem gruszkowo-porzeczkowy

Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek

Dżem z białych porzeczek

Marmolada z czarnych porzeczek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć i usunąć pestki. Przełożyć do misy lub rondla, zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
  • Następnego dnia w rondlu zagotować sok z czerwonej porzeczki (zbierając ewentualną pianę).
  • Dodać czereśnie, gotować na małym ogniu (również regularnie zbierając z wierzchu powstające szumowiny), często mieszając.
  • Gdy całość wyraźnie zgęstnieje, przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.