Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki - łatwy przepis!
2021-03-29
średni
240 min
4
Dżem z czereśni smakuje idealnie bez żadnych dodatków. Ale żeby ciekawie podkręcić jego smak, można dodać soku z czerwonej porzeczki. Sprawdź, jak przygotować smaczny i niebanalny dżem z czereśni z sokiem porzeczkowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek
Marmolada z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 2 kg czereśni
- 30 dag cukru
- 1 szklanka soku z czerwonej porzeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i usunąć pestki. Przełożyć do misy lub rondla, zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
- Następnego dnia w rondlu zagotować sok z czerwonej porzeczki (zbierając ewentualną pianę).
- Dodać czereśnie, gotować na małym ogniu (również regularnie zbierając z wierzchu powstające szumowiny), często mieszając.
- Gdy całość wyraźnie zgęstnieje, przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.