Dynia po śląsku - przepis na pyszną marynowaną dynię
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia po śląsku to znakomity pomysł na marynatę z dyni z dodatkiem ziół i przypraw korzennych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni (bez skóry i pestek)
- 1 szklanka octu winnego 6 %
- 1 szklanka wody
- 2 gałązki estragonu
- 6 goździków
- kawałek cynamonu
- 50 g cukru
- 10 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na 5 min. do lekko osolonego wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, goździkami i cynamonem.
- Dynię układać w słoikach, do każdego wrzucić kilka listków estragonu, zalać gorąca zalewą.
- Szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 min.