Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Choć powidła to domena śliwek, równie smaczne można przygotować z dyni

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dynia podbija stragany późnym latem i jesienią. Warto z niej przygotować przetwory na zimę - także słodkie. Podajemy przepis na pyszne powidła dyniowe z pomarańczą.

Składniki

  • 1 kg dojrzałej dyni

  • 1 pomarańcza

  • 3 łyżki wody

  • 0,5 kg cukru

  • sok z 1 cytryny

  • pół łyżeczki mielonego imbiru

  • 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.

  • Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).

  • Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.

  • Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.

  • Smażyć do pożądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody.

Ocena: 2,3