Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
jak_zrobic_przetwory_z_dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Choć powidła to domena śliwek, równie smaczne można przygotować z dyni
średni
60 min
4

Dynia podbija stragany późnym latem i jesienią. Warto z niej przygotować przetwory na zimę - także słodkie. Podajemy przepis na pyszne powidła dyniowe z pomarańczą.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałej dyni
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.
  • Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).
  • Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.
  • Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.
  • Smażyć do pożądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody.
Dagmara Kijanowska