Marynata z dyni na słodko: przepis na marynowaną dynię

2021-03-29
dynia marynowana w occie
Autor: thinkstockphotos.com Dynia marynowana na słodko to doskonały dodatek do mięs i sałatek
łatwy
0 min
4

Sezon na przetwory z dyni w pełni, warto więc zrobić marynowaną dynię na słodko. Dynia w occie z dodatkiem miodu i cynamonu będzie doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych, mięs i sałatek. Pasteryzowanie dyni jest dość proste, dlatego wykorzystując świeże dynie z działki, przygotuj słodką marynatę z dyni na nadchodzącą zimę. 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki dyni
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10-proc.
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 10 goździków
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obraną i pokrojoną w dużą kostkę obgotowujemy ok. 1 minuty w lekko posolonej wodzie.
  • Delikatnie odcedzamy i studzimy, po czym układamy w wyparzonych i czystych słoikach.
  • Przygotowujemy zalewę z wody, octu, miodu, cukru, soli i przypraw, i gorącą, zalewamy dynię w słoikach.
  • Zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy ok. 20 minut.