Domowy likier jabłkowy z miodem i cytryną: łatwy przepis na pyszny trunek
2021-09-16
łatwy
30 min
12
Kilka soczystych jabłek, wysokiej jakości alkohol, cukier do smaku i dużo cierpliwości. Te cztery filary to podstawa dowolnego domowego likieru jabłkowego. Odrobina wyobraźni, kilka dodatkowych składników i otrzymasz naprawdę niesamowity napój alkoholowy, którego pierwszy łyk sprawi, że zapomnisz o męczącym oczekiwaniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych jabłek
- 2 pachnące cytryny
- 0,75 l wódki 40%
- 0,25 l spirytusu rektyfikowanego 95%
- 300 ml wody
- 320 g świeżego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj jabłka i pokrój na małe kawałki, pozbywając się szypułek i gniazd nasiennych.
- Usuń skórkę z cytryn i dodaj ją do pokrojonych jabłek (możesz dodać trochę soku z tych cytryn).
- Przełóż wszystko do słoika o odpowiedniej objętości i napełnij wódką, spirytusem oraz wodą. Maceracja powinna odbywać się w chłodnym, ciemnym miejscu przez około 3 miesiące.
- Następnie przecedzić napar przez sitko, dodaj do niego miód, dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne 3 miesiące, ale tym razem w ciepłym, ciemnym miejscu.
- Następnie ostrożnie spuść gotowy likier z osadu, przefiltruj i wlej do butelek. Zaleca się, aby dojrzewał co najmniej 6 miesięcy.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?