Domowy likier jabłkowy z miodem i cytryną: łatwy przepis na pyszny trunek

Domowy likier jabłkowy z miodem i cytryną: łatwy przepis na pyszny trunek
Autor: Shutterstock.com Likier z jabłek rozlany do kieliszków
łatwy
30 min
12

Kilka soczystych jabłek, wysokiej jakości alkohol, cukier do smaku i dużo cierpliwości. Te cztery filary to podstawa dowolnego domowego likieru jabłkowego. Odrobina wyobraźni, kilka dodatkowych składników i otrzymasz naprawdę niesamowity napój alkoholowy, którego pierwszy łyk sprawi, że zapomnisz o męczącym oczekiwaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych jabłek
  • 2 pachnące cytryny
  • 0,75 l wódki 40%
  • 0,25 l spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 300 ml wody
  • 320 g świeżego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj jabłka i pokrój na małe kawałki, pozbywając się szypułek i gniazd nasiennych.
  • Usuń skórkę z cytryn i dodaj ją do pokrojonych jabłek (możesz dodać trochę soku z tych cytryn).
  • Przełóż wszystko do słoika o odpowiedniej objętości i napełnij wódką, spirytusem oraz wodą. Maceracja powinna odbywać się w chłodnym, ciemnym miejscu przez około 3 miesiące.
  • Następnie przecedzić napar przez sitko, dodaj do niego miód, dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne 3 miesiące, ale tym razem w ciepłym, ciemnym miejscu.
  • Następnie ostrożnie spuść gotowy likier z osadu, przefiltruj i wlej do butelek. Zaleca się, aby dojrzewał co najmniej 6 miesięcy.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej