Domowa konfitura z malin: klasyczny przepis

Konfitury z malin
Autor: pixabay.com Pyszna konfitura z sezonowych owoców.
łatwy
45 min
4

Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Świetnie sprawdzi się również jako remedium na pochmurny nastrój Podpowiadamy jak przygotować domową konfiturę z malin.

Konfitura z leśnych owoców

Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu

Konfitura z malin

Dżem z jagód i malin z wanilią

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki soku z malin
  • odrobina spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać, nie myć, osączyć i opłukać spirytusem.
  • Z soku i cukru przygotować syrop, zagotować, zestawić z ognia i partiami wrzucać do niego maliny. Odstawić do wystygnięcia
  • Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zestawić. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Podczas studzenia zbierać powstającą na powierzchni pianę.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków i uszczelnić.