Czosnkowe pikle z ogórków: bombowy przepis na marynowane ogórki
Czosnkowe pikle z ogórków to bombowy przepis na marynowane ogórki! Marynowane ogórki z czosnkiem są najsmaczniejsze na świecie i po prostu niesamowite! Zapraszam koniecznie przygotujcie pikle z ogórków w tym sezonie. Szkoda, że nie można przenieść aromatu przez ekran monitora, od razu pobieglibyście po ogórki.
Przydatne wskazówki pasteryzacji
Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu.
Wszystkie tajemnice wyjaśniamy w artykule Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?
Więcej wskazówek znajdziesz również w artykule Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce
Sprawdzone przepisy na ogórki
Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie przygotowałyśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.
Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki
Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku
Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek
Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe
Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?
Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcamy Cię do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 2 łyżki stołowe soli
- 3 główki czosnku
- koper z kwiatostanami
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, przełożyć do miski z zimną wodą i zostawić na 3 godziny.
- Następnie obciąć oba końce każdego ogórka i przekroić wzdłuż na 4 części.
- Czosnek rozdrobnić w dowolny sposób. Można przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno nożem lub w malakserze.
- Połączyć olej roślinny, sól, cukier, pieprz i ocet. Nie trzeba marynaty gotować.
- Marynatę wymieszać z ogórkami i czosnkiem. Pozostawić na 6-8 godzin. Najlepiej na noc.
- Na dno czystych, wyparzonych słoików włożyć po kwiatostanie kopru.
- Marynowane ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zamknąć słoiki pokrywkami.
- Wstawić słoiki do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia wody otaczającej słoiki. Gotować jeszcze 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć i pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.
- Taką sałatkę można także zjeść natychmiast bez sterylizacji.