Czosnkowe pikle z ogórków: bombowy przepis na marynowane ogórki

Czosnkowe pikle z ogórków
Autor: Shutterstock Chrupiące ogórki marynowane z czosnkiem
łatwy
45 min
4

Czosnkowe pikle z ogórków to bombowy przepis na marynowane ogórki! Marynowane ogórki z czosnkiem są najsmaczniejsze na świecie i po prostu niesamowite! Zapraszam koniecznie przygotujcie pikle z ogórków w tym sezonie. Szkoda, że ​​nie można przenieść aromatu przez ekran monitora, od razu pobieglibyście po ogórki.

Przydatne wskazówki pasteryzacji

Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu.

Wszystkie tajemnice wyjaśniamy w artykule Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?

Więcej wskazówek znajdziesz również w artykule Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce

Sprawdzone przepisy na ogórki

Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie przygotowałyśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.

Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek

Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?

Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcamy Cię do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 3 główki czosnku
  • koper z kwiatostanami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, przełożyć do miski z zimną wodą i zostawić na 3 godziny.
  • Następnie obciąć oba końce każdego ogórka i przekroić wzdłuż na 4 części.
  • Czosnek rozdrobnić w dowolny sposób. Można przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno nożem lub w malakserze.
  • Połączyć olej roślinny, sól, cukier, pieprz i ocet. Nie trzeba marynaty gotować.
  • Marynatę wymieszać z ogórkami i czosnkiem. Pozostawić na 6-8 godzin. Najlepiej na noc.
  • Na dno czystych, wyparzonych słoików włożyć po kwiatostanie kopru.
  • Marynowane ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zamknąć słoiki pokrywkami.
  • Wstawić słoiki do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia wody otaczającej słoiki. Gotować jeszcze 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć i pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.
  • Taką sałatkę można także zjeść natychmiast bez sterylizacji.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej