Cukinia kiszona - jak zrobić?

cukinia-kiszona-jak-zrobic-podajemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona cukinia podwaja zawartość witaminy C i witamin z grupy B.
łatwy
30 min
4

Kiszone warzywa nie tracą składników mineralnych, ani witamin. Mało tego! Ilość zawartej w nich witaminy C i tych z grypy B jeszcze się podwaja. Wypróbuj zatem przepis na kiszoną cukinię.

Sprawdź też:

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Marynowana na słodko cukinia jak ananas

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć w gorącej wodzie i odkroić końcówki.
  • Małe można kisić w całości, większe trzeba pokroić na 3-4-centymetrowe kawałki.
  • Koper umyć i rozdzielić na pojedyncze łodyżki.
  • Chrzan umyć, obrać i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
  • Na dno każdego słoika włożyć gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, a następnie poukładać ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułożyć koper i chrzan.
  • W letniej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
  • Zalać cukinie w słoikach, zakręcić szczelnie.
  • Gdy się ukisi (dwa tygodnie), pasteryzować 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st.
  • Cukinie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dagmara Kijanowska
więcej