Chutney jabłkowy – przepis na sos do mięs
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Chutney to smaczny i aromatyczny dodatek, który najlepiej podawaj do mięs i wędlin na zimno. Chutneye przygotowuje się z owoców i warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw - wywodzą się z kuchni indyjskiej. I choć tradycyjnie w Indiach chutney przygotowuje się na bieżąco, można ten sos również pasteryzować w słoikach zachowując smaki i aromaty na chłodniejszą porę roku.
Zobacz więcej wytrawnych przetworów z owoców:
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
- kwaśne jabłko (np. reneta, antonówka)
- cebula;
- strąk papryki;
- 2 pomidory
- ząbek czosnku;
- sok z cytryn;
- słodka mielona papryka
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę opiecz 20 minut w piekarniku, włóż do foliowej torebki i szczelnie zamknij. Gdy wystygnie, zdejmij z niej skórkę, usuń nasionka, pokrój w kostkę.
- Pomidory zalej wrzątkiem, po chwili wyjmij, zdejmij skórę, pokrój na kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj, jabłko cienko obierz, zetrzyj na tarce o dużych okach i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
- Wymieszaj paprykę, cebulę, jabłko i pomidory, dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj powoli, aż masa się rozgotuje.
Przypraw odrobiną cukru, solą, pieprzem i papryką.