Chutney jabłkowy – przepis na sos do mięs

2021-03-29
Chutney jabłkowy – przepis na sos do mięs
Autor: thinkstockphotos.com Chutney jabłkowy ma ciekawy słodko-winno-wytrawny smak
łatwy
25 min
4

Chutney to smaczny i aromatyczny dodatek, który najlepiej podawaj do mięs i wędlin na zimno. Chutneye przygotowuje się z owoców i warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw - wywodzą się z kuchni indyjskiej. I choć tradycyjnie w Indiach chutney przygotowuje się na bieżąco, można ten sos również pasteryzować w słoikach zachowując smaki i aromaty na chłodniejszą porę roku.

Zobacz więcej wytrawnych przetworów z owoców:

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

  • kwaśne jabłko (np. reneta, antonówka)
  • cebula;
  • strąk papryki;
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku;
  • sok z cytryn;
  • słodka mielona papryka
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę opiecz 20 minut w piekarniku, włóż do foliowej torebki i szczelnie zamknij. Gdy wystygnie, zdejmij z niej skórkę, usuń nasionka, pokrój w kostkę.
  • Pomidory zalej wrzątkiem, po chwili wyjmij, zdejmij skórę, pokrój na kawałki.
  • Cebulę obierz i posiekaj, jabłko cienko obierz, zetrzyj na tarce o dużych okach i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  • Wymieszaj paprykę, cebulę, jabłko i pomidory, dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj powoli, aż masa się rozgotuje.
    Przypraw odrobiną cukru, solą, pieprzem i papryką.
Redakcja
więcej