Jagodowy chutney do mięs - jak zrobić?

Jagodowy chutney do mięs - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny, jagodowy sos do mięs.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czarne jagody to rekordzistki pod względem przeciwutleniaczy. Antocyjany, którym jagody zawdzięczają kolor, działają antynowotworowo, wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu. Jagody regulują trawienie: świeże lekko przeczyszczają, a suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo. Zwykle jemy je na słodko, w deserach, tymczasem świetnie smakują też jako dodatek do dań wytrawnych, np. w postaci słodko-kwaśnego chutneya.

Składniki

  • 3/4 kg jagód

  • 1/2 kg kwaśnych jabłek

  • 1/4 kg cebuli

  • 1/4 kg cukru

  • 3/4 szklanki octu 6%

  • czubata łyżka gorczycy

  • czubata łyżka imbiru

  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • pieprz cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody starannie umyj, osącz i ugnieć w rondlu, aż puszczą sok.

  • Powoli je podgrzewaj, dodaj jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki, oraz posiekaną cebulę.

  • Rozgotuj na małym ogniu, wsyp cukier, dodaj ocet i przyprawy, gotuj godzinę, mieszając od czasu do czasu.

  • Gotowy chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.

Ocena: 3,3