Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chutney najlepiej serwować z daniami mięsnymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Żurawina ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego warto kupować ją świeżą i przyrządzać z niej domowe przetwory. Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami wspaniale łączy smaki kwaśne ze słodkimi. To znakomity dodatek zwłaszcza do mięs. Podajemy sprawdzony przepis!

Składniki

  • ½ kg jabłek

  • 400 g żurawiny

  • 100 g suszonych moreli

  • 200 g szalotek

  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru

  • 6 zielonych ziaren kardamonu

  • 25 g masła

  • 400 ml octu winnego

  • 300 g cukru

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu około 5 minut.

  • Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.

  • Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.

  • Dodać umytą i zmiksowaną żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.

  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.

tip dnia

Żurawina zawiera antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy. Antocyjany należą jednak do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego trzeba tak konserwować żurawinę, by zachować ich jak najwięcej.

Ocena: 0