Jak zrobić chutney z żurawiną? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Jak zrobić chutney z żurawiną? Podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Chutney to słodko-wytrawny sos o konsystencji dżemu - idealny do mięs
łatwy
40 min
4

Aromatyczny, słodko-kwaśny chutney z żurawiną, jabłkami i morelami to oryginalny dodatek do mięs podawanych na zimno lub ciepło. Robi się go bardzo prosto, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Podajemy przepis na pyszny chutney żurawinowy.

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jabłek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g szalotek
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 6 zielonych ziaren kardamonu (w całości)
  • 25 g masła
  • 400 ml octu winnego
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
  • Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 min aż do miękkości. Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Dobrze zamknąć, odstawić zakrętkami do góry, przykryć gazetami i kocykiem.
  • Zostawić na ok. 20 min. Po tym czasie można słoiki odwrócić i sprawdzić, czy dobrze się zamknęły.
Dagmara Kijanowska