Jak zrobić chutney z żurawiną? Podajemy dobry przepis

Jak zrobić chutney z żurawiną? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chutney to słodko-wytrawny sos o konsystencji dżemu - idealny do mięs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromatyczny, słodko-kwaśny chutney z żurawiną, jabłkami i morelami to oryginalny dodatek do mięs podawanych na zimno lub ciepło. Robi się go bardzo prosto, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Podajemy przepis na pyszny chutney żurawinowy.

Składniki

  • 1/2 kg jabłek

  • 100 g suszonych moreli

  • 200 g szalotek

  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru

  • 6 zielonych ziaren kardamonu (w całości)

  • 25 g masła

  • 400 ml octu winnego

  • 200 g suszonej żurawiny

  • 300 g cukru

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.

  • Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.

  • Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 min aż do miękkości. Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.

  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Dobrze zamknąć, odstawić zakrętkami do góry, przykryć gazetami i kocykiem.

  • Zostawić na ok. 20 min. Po tym czasie można słoiki odwrócić i sprawdzić, czy dobrze się zamknęły.

Ocena: 5