Brukselka, którą zajadają się wszyscy! Przekona nawet zagorzałych wrogów warzywa!

Brukselka, którą zajadają się wszyscy! Przekona nawet zagorzałych wrogów warzywa!
Autor: Shutterstock.com Brukselka, którą zajadają się wszyscy! Przekona nawet zagorzałych wrogów warzywa!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Brukselka uchodzi za ekstremalne warzywo. Wiele osób jej nie lubi ze względu na gorzki smaki i zniechęcający zapach. Zarówno smak, jak i specyficznych zapach brukselka zawdzięcza SULFORANOWI. Związek ten działa przeciwzapalnie, chroni nasze neurony, wspiera układ naczyniowo-sercowy, przedłuża życie komórek. Jak przekonać opornych do zdrowej i pełnej substancji odżywczych brukselki? Zamarynuj ją z czosnkiem. Brukselkowym piklom nikt się nie oprze! 

SKŁADNIKI

  • Na pikle z brukselki:
  • 2 kg brukselki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki papryki chili w płatkach
  • 4 słoiki 0,75 l
  • Na marynatę:
  • 1½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody 
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselki oczyść ze zwiędłych i pożółkłych liści. Przytnij łodygi. Duże przetnij na pół. Małe brukselki pozostaw w całości.
  • Belgijskie kapustki ułóż w czystych i wyparzonych słoikach. Dodaj do każdego po 2 ząbki czosnku i po ½ łyżeczki płatków papryki.
  • Skałdniki marynaty zagotuj. Goracą marynatą zalej brukselki w słoikach. Dobrze zakręć. 
  • Pikle marynuj przez 10 minut od zagotowania, następnie pozostawa na 15 minut i dopiero wyjmij słoiki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zobacz także: Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?
  • Brukselka jest gotowa do jedzenia po 3-4 tygodniach marynowania. 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Zobacz więcej smacznych przepisów na BRUKSELKĘ 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej