Brukselka, którą zajadają się wszyscy! Przekona nawet zagorzałych wrogów warzywa!
2022-01-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Brukselka uchodzi za ekstremalne warzywo. Wiele osób jej nie lubi ze względu na gorzki smaki i zniechęcający zapach. Zarówno smak, jak i specyficznych zapach brukselka zawdzięcza SULFORANOWI. Związek ten działa przeciwzapalnie, chroni nasze neurony, wspiera układ naczyniowo-sercowy, przedłuża życie komórek. Jak przekonać opornych do zdrowej i pełnej substancji odżywczych brukselki? Zamarynuj ją z czosnkiem. Brukselkowym piklom nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI
- Na pikle z brukselki:
- 2 kg brukselki
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki papryki chili w płatkach
- 4 słoiki 0,75 l
- Na marynatę:
- 1½ szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselki oczyść ze zwiędłych i pożółkłych liści. Przytnij łodygi. Duże przetnij na pół. Małe brukselki pozostaw w całości.
- Belgijskie kapustki ułóż w czystych i wyparzonych słoikach. Dodaj do każdego po 2 ząbki czosnku i po ½ łyżeczki płatków papryki.
- Skałdniki marynaty zagotuj. Goracą marynatą zalej brukselki w słoikach. Dobrze zakręć.
- Pikle marynuj przez 10 minut od zagotowania, następnie pozostawa na 15 minut i dopiero wyjmij słoiki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zobacz także: Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?
- Brukselka jest gotowa do jedzenia po 3-4 tygodniach marynowania.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?