Upycham surowy boczek w słoikach. Wiecznie mi mało

Upycham surowy boczek w słoikach. Wiecznie mi mało
Autor: Shutterstock Upycham surowy boczek w słoikach. Wiecznie mi mało
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Wkładam surowy boczek do słoików i nigdy nie mam go dosyć! Odkrycie, jak przyrządzić doskonałe mięso w słoikach, zaczęło się dla mnie od aromatycznego boczku. Idealny jako obiadowy przysmak, dodatek do zupy czy po prostu przekąska z chlebem. Okazuje się, że przygotowanie boczku w słoiku jest zadziwiająco pros te i nie wymaga kulinarnej wprawy!

Boczek w słoiku – składniki

Na liście produktów potrzebnych do zrobienia domowej konserwy z boczku są proste i niedrogie składniki. Pyszny boczek można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach. Lista obejmuje więc takie produkty jak:

  • surowy boczek – powinien być dobrej jakości i jak najświeższy
  • czosnek – dodaje smaku i aromatu
  • przyprawy – liście laurowe, sól, pieprz i majeranek doskonale podkręcają smak boczku

Jak zrobić boczek w słoiku?

Przepis na boczek w słoiku jest bardzo łatwy. Wystarczy natrzeć mięso mieszanką przypraw i wstawić je do lodówki. Boczek powinien marynować się minimum 6 godzin, ale najlepiej wyjdzie, kiedy odstawi się go na całą noc. Po tym czasie mięso przekłada się wraz z ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi do szczelnie zamykanych słoików. Słoiki należy gotować w wodzie przez 2 lub 3 godziny. Dzięki pasteryzacji boczek zachowa aromat, smak i świeżość nawet przez miesiąc. Po ostygnięciu należy przechowywać je w lodówce.

Jak podawać boczek w słoikach?

Pyszny i aromatyczny boczek to prosty przepis na domową konserwę mięsną. Tak przygotowany boczek można serwować w różnej formie. Pysznie smakuje jako wędlina na kanapki. Można dodawać go do zup i podawać na ciepło na obiad. Z tak przyrządzonego boczku można też zrobić pyszne przekąski i wykorzystać go jako składnik sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowego boczku
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać sól, mielony pieprz i majeranek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
  • Pokrojony na mniejsze kawałki boczek z każdej strony dokładnie natrzeć mieszanką przypraw. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub całą noc.
  • Kawałki boczku przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Do każdego słoika włożyć liście laurowe i po kilka ziarenek czarnego pieprzu. Słoiki zakręcić.
  • Słoiki z boczkiem wstawić do garna wyłożonego ściereczką. Wlać wodę, tak aby sięgała 2/3 ich wysokości i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 godzin.
  • Ostrożnie wyjąć słoiki z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej